Teppo Salakka

teppo_salakkaMusikråd Teppo Salakka (f. 1959) är musiker från Sibbo. Hans instrument är piano, tuba, klarinett, saxofon, gitarr, dragspel och bas. Han fungerar som musiker och ackompanjatör i olika sammansättningar.

Salakka är lektor för blåsverksamheten i Vanda musikinstitut, där han leder två blåsorkestrar. Förutom Runebergskören BSB leder han manskören Keravan Mieslaulajat samt två vokalensemblen, Bulevardin Taxi och Tixie Jive. Han har också fungerat som styrelseledamot i Suomen Mieskuoroliitto och som dess konstnärlig ledare 2009 – 2012.

Salakka är kompositör och arrangör. Hans kompositioner inkluderar bland annat snapsvisorna, “Dionysos” och “Hiprakassa” för manskör, vilka bygger på Eelis Artells dikter, samt serien “Kolme karjalaista kansanrunoa karhusta” för blandad kör. Hans arrangemang har publicerats som enskilda notblad och i notsamlingar, och de har spelats in av olika körer och ensembler. Han har vunnit och fått priser i inhemska kompositionstävlingar och har gjort inspelningar och radio- och TV-inspelningar som kompositör, arrangör samt kör- , orkester- och bandledare och som musiker.