Paldies, Latvija! Kyligt väder, men varmt mottagande när Runebergskören besökte Lettland

Det sista veckoslutet i februari blev ett minne för livet för Runebergskören.

Vi besökte Alūksne i nordöstra Lettland, nära ryska och estniska gränsen.

Kören fotograferad bakifrån.
Kören ställer upp inför övning i konserthuset i Alūksne.

Vår körmedlem Tom Allen höll i trådarna genom hela resan. Tom och hans fru Marie har engagerat sig för att hjälpa familjer i Liepna, och nu fick också Runebergskören vara med på ett hörn när vi besökte eldsjälarna bakom den numera nedlagda skolan Liepnas internātpamatskola.

Vi kunde inte förvänta oss mer än glada miner och ett ”paldies” (”tack” på lettiska) när vi hade levererat en stor hög med kläder till mindre bemedlade familjer i trakten, så det var en glatt förvånad kör som blev bjuden på sju sorters kakor och tillhörande drycker när vi var klara!

Man kan enkelt säga att gästvänligheten blomstrar i Lettland. Vi blev bjudna på glada välkomnanden, flera spontana kaffepauser och hotellpersonalen kunde bjuda på ett fat vårrullar av ren och skär vänlighet.

Folkets hus i Liepna och den lettiska flaggan i en flaggstång på väggen.
Folkets hus i Liepna. I bakgrunden ser man kyrkan vi uppträdde i.

 

Kören hann med tre uppträdanden: en kyrkokonsert i Liepna, en avtäcking av ett minnesmärke för finska soldater som stupade i en strid i Alūksne för exakt 100 år sedan och en konsert i Alūksnes rätt nya konserthus tillsammans med ortens lärarkör Atzele.

Nedan kan du se tiotals bilder från resan till Lettland. Bilderna har publicerats på Runebergskörens Facebooksida

Men först en grupp korister som testade akustiken i kyrkan i Alūksne: